Beyin Metastazı Belirtileri ve Tedavisi
21 Haziran 2024

Beyin Metastazı Belirtileri ve Tedavisi

Beyin metastazı, beyin dışındaki doku ve organlarda ortaya çıkan kanserli hücrelerin beyin dokusuna yayılması ve beyinde tümör oluşturması anlamına gelmektedir. Bu tür tümörlere sekonder yani ikincil tümör adı verilmektedir. Beyinde rastlanılan tümörlerin çoğunluğu beyin metastazı sonucunda oluşmuştur. Kanser hastalarında ölümlerin en sık karşılaşılan sebeplerinden biri beyin metastazlarıdır.

Beyin Metastazı Nasıl Oluşur?

Kanserli hücreler kan dolaşımı aracılığıyla beyne ulaşmaktadır. Beyine ulaşan kanserli hücreler, burada bir veya birden fazla tümöre sebep olabilirler. Vücudun herhangi bir kısmında bulunan tümörden kopan kanserli hücreler kan ya da lenf sistemine girerler. Bu yol ile uğradıkları ilk durak akciğerlerdir. Akciğer sonrasında farklı organlara da kan veya lenfler yolu ile dağılabilirler. Vücut bağışıklık sistemi dolaşım halindeki bu kanser hücrelerini yok etmeye çalışır ancak kanserli hücrelerin sayısı çok fazla ise bağışıklık sistemi bunlara daha fazla direnemeyecek duruma gelir.

Akciğerlerdeki kan iletimi direkt olarak beyne devrolduğundan dolayı akciğer kanserlerinin beyin metastazı yapma riski oldukça yüksektir. Ayrıca akciğer kanserinin beyin metastazı yapması fazlasıyla hızlıdır. Hatta bazen öyle hızlı olabilir ki, akciğer kanseri teşhisinden önce beyin metastazı teşhisi koyulmaktadır.

Beyin Metastazı En Fazla Hangi Kanserlerde Ortaya Çıkar?

Vücut üzerindeki her türlü kanser beyin metastazı yapmaktadır. Ancak akciğer, göğüs, böbrek, melanoma ve kalın bağırsak kanserleri en sık beyin metastazına neden olan kanser çeşitleridir. Böbrek ve göğüs kanserleri genellikle beyin içerisinde tek tür tümöre neden olmaktadır. Ancak akciğer, kalın bağırsak ve melanoma kanserleri ise birden fazla sayıda tümöre neden olmaktadırlar.

Beyin metastazlarının yaklaşık %60 kadarı akciğer kanseri kaynaklıdır. Göğüs kanserlerinin ise yaklaşık %25 kadarı beyin metastazına neden olmaktadır. Beyin metastazlarının yaklaşık %15 kadarında ise birincil tümörün merkezi tespit edilememektedir. Bu gibi durumlarda genellikle birincil kanser hücresi oluştuktan sonra, kan dolaşımına kanserli hücreyi bırakır ve daha sonrasında bağışıklık sistemi tarafından yok edilmiştir. Ancak buna rağmen kanserli hücreler beyin metastazı yapmaya devam edebilir.

Beyin Metastazları Belirtileri Nelerdir?

Beyin metastazının yerleştiği bölgeye bağlı olarak farklı belirtiler görülmektedir. Metastaz yapan kanserin asıl merkezinin belirtilerine ayrıca beyin metastazı belirtileri de eklenmektedir. Beyin metastazı belirtileri şunlardır:
  • Kafa içi basıncının artışı: Beyin metastazı olan hastaların çoğunda, kafa içerisinde büyüyen kitlenin artışına bağlı olarak kafa içi basıncı artmaktadır. Kafa içi basıncının artması sonucunda kusmalar, baş ağrıları ve bilinç bozuklukları görülmektedir.
  • Baş ağrısı: Beyin metastazı bulunan hastaların yarısından fazlasında görülen ilk belirti baş ağrısıdır.
  • Kusma: Kusmalar genellikle baş ağrısıyla birlikte görülmektedir. Yetişkin hastalardan çok, çocuklarda görülmektedir. Çocuklarda görülen kusmalar o kadar şiddetlidir ki, bu gibi durumlara "fışkırma" tipi kusma adı verilmektedir.
  • Bilinç bulanıklıkları: Beyin metastazı olan hastaların, hastalık dönemlerinin bir döneminde bilinç bulanıklıkları yaşanmaktadır. Bu gibi bilinç bulanıklıkları hafif bir kişilik bozukluğu da olabilir, kalıcı hasarlar bırakabilecek bir koma da olabilir.
  • Havale: Beyin metastazı bulunan hastaların %35 kadarında epilepsiye benzeyen havale ve nöbetler görülebilmektedir. Bu havaleler 45 yaş üzeri hastalarda daha sık meydana gelmektedir.

Beyin Metastazı Tanısı Nasıl Koyulmaktadır?

Detaylı bir nörolojik muayenenin sonrasında yapılacak olan CT veya MRI görüntüleme sistemleri ile beyin içerisinde yer eden tümörler tespit edilebilmektedir. CT ve MRI görüntülemeleri sırasında tümörlerin daha iyi görüntülenebilmesi için damar içerisine kontrast madde uygulanması gerekebilir. Yapılacak bu görüntülemeler ile tümörün bulunduğu yer, büyüklüğü, sayısı ve bir ihtimalde tipi hakkında bilgi sahibi olunabilmektedir.

Ancak kesin beyin metastaz tanısı sadece alınan bir dokunun mikroskop altında incelenmesi yolu ile koyulabilmektedir. Doku alma işlemi cerrahi operasyon veya biyopsi esnasında alınabilmektedir. Alınan bu doku parçası, patoloji uzmanı tarafından incelenir. Beyin metastazı tanısı eğer birincil kanser merkezi bulunmadan konulmuş ise birincil kanserli hücreyi bulabilmek amacıyla gerekli olan testler yapılır.

Beyin Metastazı Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

Beyin metastazı tedavisi genellikle kişiye özel bir tedavi planı hazırlanmaktadır. Primer kanser merkezi bulunur, kişinin genel sağlık durumu incelenir, metastatik tümörün tipi ve sayısına göre tedavi planı uygulanır.
  • Destekleyici Tedavi: Kişinin semptomlarının giderilmesini amaçlayan tedavi biçimidir. Bu tedavi esnasında kullanılan ilaçlar genellikle ağrı kesiciler, fenitoin ve steroidlerdir.
  • Kemoterapi: Beyin metastazlarının tedavisinde çoğunlukla kemoterapi kullanılmamaktadır. Ancak son zamanlarda yapılan bazı araştırmalara göre bazı kanserli hücreler kemoterapiye karşı hassastır. Yani kemoterapi bu tümörlere karşı fayda sağlamaktadır.
  • Cerrahi Tedaviler: Cerrahi tedavi yöntemleri bazı beyin metastazlarında tedavi yöntemi olarak kullanılabilmektedir. Cerrahi işlemler sırasında hem beyin metastazı tanısının kesinliği kontrol edilmiş olur hem de kanserli hücre beyinden çıkarılır.
  • Radyoterapi: Radyoterapiler genellikle yeni teşhis koyulmuş olan küçük hücreli kanser metastazlarının tedavisinde ve kanserli hücrelerin beyin metastazı oluşturmasını engellemede kullanılmaktadır. Ayrıca bir diğer kullanım şekli ise beyin metastazlarında oluşan belirtilerin yok edilmesidir

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

12 Haftada Beyin Geliştirme

12 Haftada Beyin Geliştirme

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Beyin Yanması Belirtileri ve Tedavisi

Beyin Yanması Belirtileri ve Tedavisi

Beyin Jimnastiği Nedir ve Nasıl Yapılır?

Beyin Jimnastiği Nedir ve Nasıl Yapılır?

Beyin Damar Tıkanıklığı

Beyin Damar Tıkanıklığı

Beyin Damar Tıkanıklığı Tedavisi

Beyin Damar Tıkanıklığı Tedavisi

Beyin Enfarktüsü Belirtileri ve Tedavisi

Beyin Enfarktüsü Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Sağ Beyin Özellikleri

Sağ Beyin Özellikleri

Güncel

Beyincik Nakli Yapılabilir mi?

Beyincik Nakli Yapılabilir mi?

Güncel

Beyin Testi Nasıl Yapılır?

Beyin Testi Nasıl Yapılır?

Serebral Atrofi

Serebral Atrofi

Beyin Kimyası Nelerdir?

Beyin Kimyası Nelerdir?

Beyin Lobu Testi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Beyin Lobu Testi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Beyin Felci Belirtileri

Beyin Felci Belirtileri

Beyin Kanseri Evreleri

Beyin Kanseri Evreleri

Beyin Nöronları Belirtileri ve Tedavisi

Beyin Nöronları Belirtileri ve Tedavisi