Orta Beyin Türleri ve Özellikleri
25 Temmuz 2024

Orta Beyin Türleri ve Özellikleri

Orta Beyin

Beyin ve Yapısı

Orta beyin, beynin önemli bir bölgesidir. Beyin, kafatasımızda yer alan ve tüm vücudumuzu yöneten karmaşık bir organdır. Beyin, hayatımız boyunca yemek yemek, düşünmek ve uzuvlarımızı hareket ettirmek gibi temel işlevleri yerine getirmemizi sağlar. Beyin, ön beyin, uç beyin, ara beyin, orta beyin, arka beyin, omurilik, omurilik soğanı ve beyincikten oluşur. Orta beyin, duygularımızın temelinde olan bir bölgedir.

Orta Beyinin İşlevleri

Orta beyin, ponsun üzerinde, beyincik ile ara beyin arasında bulunur. Bu bölge sinir liflerinden meydana gelmektedir. Orta beyin, beyincik, pons ve omurilik soğanı ile bağlantı kuran sinirlerin geçtiği yerdir. Orta beyin, üçüncü karıncığı dördüncü karıncığa bağlayan bir merkez içerir. Orta beynin üst kısmında dört adet çıkıntı bulunur ve bu çıkıntılara "dördüz çıkıntılar" denir. Bu çıkıntılar, görme ve işitme gibi reflekslere ait merkezleri içerir.

Orta Beyinin Refleks Kontrolü

Orta beyin, fazla ışığa maruz kalınca göz bebeklerinin küçülerek daralması, herhangi bir küçük seste kulakların hemen dik hale gelmesi ve az ışıkta genişlemesi gibi reflekslerin kontrolünü sağlar. Beynin bu kısmı, kas ve vücudun duruş şeklini düzenleyen merkezleri de içerir. İstirahat halinde iken kasların belirli bir şekilde kasılı olarak kalmasını (kas tonusu) sağlar.

Hipokampus ve Hafıza

Orta beyinde bulunan hipokampus, hafızanın odağıdır. Hipokampus, beynin yazıcısı gibi çalışır ve bilgilerin kalıcı hafızaya kaydedilip kaydedilmeyeceğine karar verir. Beynin bu bölgesinde yüksek frekanslı elektrik sinyalleriyle uyarıldığında, sinaptik bağlantılar güçlenir. Öğrenme sürecinde, verilen öneme göre bilgiler kaydedilir. Merak ve ilgi duymadığımız, önemsiz gördüğümüz bilgiler zayıf sinyallerle iletilir ve korteks üzerine kayıt yapılmaz. Duyguların uyandığı durumlarda ise hipokampus aktif hale gelir ve kortekse kayıt gerçekleşir.

Beyin Korteksi ve Öğrenme

Beyin korteksi, beynin düşünen, yazan, icatlar yapan, plan yapan ve öğrenme, zekâ ve hafızanın oluştuğu bölümdür. Korteks, sınırsız bir belleğe sahip gibi görünmektedir ve dış dünyayla sürekli iletişim halindedir. Bu kapasite, nöronlar arasındaki ilişkiler sayesinde sağlanır. Duyguların uyandığı vakalar, orta beyinde bulunan hipokampus vasıtasıyla beyin korteksi üzerine yazılır. Canlının olaya ilgisinin çekilmediği, merakın oluşturulmadığı ve konunun zevkli hale dönüştürülmediği öğretme süreçleri başarısızlıkla sonuçlanır çünkü hipokampus bu durumlarda uyarılmaz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ladel

25 Temmuz 2024 Perşembe

Orta beynin refleks kontrolüyle ilgili bahsedilen fazla ışığa maruz kalınca göz bebeklerinin küçülerek daralması durumu günlük hayatımda da farkettiğim bir şey. Peki bu refleksler ne kadar hızlı bir şekilde gerçekleşiyor ve bu süreçte beynin başka hangi bölgeleri devreye giriyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Ladel, göz bebeklerinin fazla ışığa maruz kaldığında küçülerek daralması, "pupilla refleksi" olarak adlandırılan otomatik bir tepkidir. Bu refleks, son derece hızlı bir şekilde gerçekleşir ve genellikle milisaniyeler içinde gözlenebilir. Orta beyin, özellikle de "pretektal alan" ve "Edinger-Westphal çekirdeği" bu süreçte kritik bir rol oynar. Işık göz retinasına ulaştığında, sinir sinyalleri optik sinir aracılığıyla beyne iletilir. Bu sinyaller önce pretektal alana, ardından Edinger-Westphal çekirdeğine ulaşır. Edinger-Westphal çekirdeğinden çıkan sinyaller ise gözdeki sfinkter pupilla kasına iletilir ve kasın kasılması sağlanır, böylece göz bebekleri küçülür. Bu refleks sayesinde gözlerimiz aşırı ışığa karşı korunur ve görme kalitesi optimize edilir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Serebral Atrofi

Serebral Atrofi

Popüler İçerikler

Beyin Basıncı

Beyin Basıncı

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sağ Beyin Özellikleri

Sağ Beyin Özellikleri

Anne Karnında Bebeğin Beyin Gelişimi

Anne Karnında Bebeğin Beyin Gelişimi

Beyin Kanseri Evreleri

Beyin Kanseri Evreleri

Beyin Sinirleri Türleri ve Özellikleri

Beyin Sinirleri Türleri ve Özellikleri

Beyinde Kist Belirtileri ve Tedavisi

Beyinde Kist Belirtileri ve Tedavisi

Beyin Tümörü Neden Olur?

Beyin Tümörü Neden Olur?

Beyin Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Beyin Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Beyin Ağırlığı

Beyin Ağırlığı

Beyin Erimesi Belirtileri ve Tedavisi

Beyin Erimesi Belirtileri ve Tedavisi

Beyin İltihabı Belirtileri

Beyin İltihabı Belirtileri

Beyin Embolisi Belirtileri ve Tedavisi

Beyin Embolisi Belirtileri ve Tedavisi