Çocuklarda Beyin Tümörü Belirtileri ve Tedavisi
24 Temmuz 2024

Çocuklarda Beyin Tümörü Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Beyin Tümörü

Beyin Tümörü Nedir?

Tümör, bir hücrenin veya hücre grubunun organizmanın kontrol mekanizmasından çıkarak hızlı ve normal olmayan bir çoğalma ile ortaya çıkan kitlelere verilen isimdir. Latincede "şişlik veya ur" anlamlarına gelir. Beyin tümörü, beyindeki hücrelerin anormal veya kontrolsüz bir şekilde büyümesi olarak tanımlanır. Tümör, bazen habis (kötü huylu) olabilir. Habis beyin tümörleri hızlı büyüme eğilimi gösterir ve omuriliğe yayılabilirler.

Çocuklarda Beyin Tümörü

Çocuklarda beyin tümörü, en sık rastlanan solid tümör tipidir ve çocuklarda görülen kanserlerin yaklaşık %20'sini oluşturmaktadır. 15 yaşın altında görülen malign hastalıklar içinde lösemiden sonra ikinci sırayı almaktadır. Ülkemizde her yıl yaklaşık olarak 500 çocukta beyin tümörü vakası görülmektedir. Çocuklarda beyin tümörü her yaşta görülebilmekle birlikte, en çok 3-8 yaşlarında görülür.

Çocuklarda Beyin Tümörü Türleri

  • Astrositomlar: Çocuklar arasında en sık rastlanılan beyin tümörleridir. Bu hücrelerin şekli yıldıza benzer. Beyin veya omuriliğin herhangi bir yerinden kaynaklanabilir. Örneğin, serebellar astrositom beynin arka kısmından kaynaklanır ve genel olarak tüm beyin tümörleri içindeki payı oldukça yüksektir.
  • Glioblastoma multiforme: Grade IV tümördür ve çok saldırgan bir tümör çeşididir.
  • Ependimom: Tüm beyin tümörlerinin yaklaşık %9'unu oluşturur, çevreleyen bölgelerde ve omurilik boyunca gelişme gösterir. Bu tümör, genellikle selim yani iyi huyludur ve çok yavaş ürer.
  • Primitif nöroektodermal tümör: Son derece habis ve saldırgan davranır. En çok beynin frontal, temporal ya da pariyetal loblarından kaynaklanır. Medulloblastoma olarak anılır.
  • Koroid pleksus tümörleri: Beyin omurilik sıvısını üreten bez dokularının nadir görülen kanseridir.
  • Atipik teratoid-rabdoid tümörler: En çok küçük çocuklarda görülen çok saldırgan tümörlerdir.

Çocuklarda Beyin Tümörü Belirtileri

  • Baş ağrısı,
  • Fışkırma şeklinde kusma,
  • Nöbet geçirme,
  • Görme veya konuşma bozukluğu,
  • Duygu değişikliği,
  • Koordinasyon ve denge bozukluğu,
  • Güçsüzlük, el ve ayaklarda karıncalanma,
  • Süt çocuklarında baş çevresinde büyüme ve bıngıldakta görülen şişme.

Çocuklarda Beyin Tümörü Tanısı Nasıl Konulur?

Beyin tümörü, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans (MR) görüntüleme veya doku testi ile teşhis edilebilir. Bilgisayarlı tomografi beyinde görülen anormallikleri, MR ise kafatası kemiklerinin alt yüzeyindeki tümörleri görüntüler. Tümörün mikroskop ile incelemesi kanser hücrelerini gösterir. Doktor, çocuklarda beyin tümörünün beyin dışına yayılmasını takip için belden iğne ile omurilik sıvısı alınması, kemik iliği aspirasyonu, biyokimya veya kemik taraması testlerini de isteyebilir. Bu testler yapılırken hareketsiz kalmaları için küçük çocuklarda anestezi uygulanabilir.

Çocuklarda Beyin Tümörünün Tedavisi Nasıl Yapılır?

Beyin tümörü tedavisi ekip çalışması gerektirir; beyin cerrahı operasyon yapar, ardından onkolog kemoterapi uygular, gerekli görülürse radyoterapiye geçilir. Ameliyat öncesi, şişliği azaltmak için kortizonlu ilaç, nöbeti engellemek için nöbet engelleyici ilaç kullanılır. Üç yaşından küçük çocuklarda radyoterapi gelişen beyin dokusuna zarar vereceğinden, kemoterapi standart tedavi şeklidir. Kemoterapi genelde günlük alınan kanser öldürücü ilaç veya belli aralıklarla damara enjeksiyon şeklinde uygulanabilir. Kemoterapinin küçük çocuklardaki amacı radyoterapiye ihtiyacı ortadan kaldırmak veya çocuğun büyümesine kadar radyoterapiyi ertelemektir. Radyoterapi tümör hücresini öldürmek amacıyla yüksek doz X-ışını uygulanmasıdır ve 6-8 hafta boyunca günlük uygulanır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Beyin Tümörü Ameliyatı

Beyin Tümörü Ameliyatı

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Beyin Travması Belirtileri ve Tedavisi

Beyin Travması Belirtileri ve Tedavisi

Beyin Tümörü Baş Ağrısı

Beyin Tümörü Baş Ağrısı

Beyin Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Beyin Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Sol Beyin Geliştirme Belirtileri ve Tedavisi

Sol Beyin Geliştirme Belirtileri ve Tedavisi

Yüksek Tansiyon Beyin Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Yüksek Tansiyon Beyin Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Beyin Sulanması Belirtileri ve Tedavisi

Beyin Sulanması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Beyin Basıncı

Beyin Basıncı