Beyin Basıncı
24 Haziran 2024

Beyin Basıncı


Beyin basıncı, diğer adıyla kafa basıncı, beyin hacminin artması ve beyin kan hacminin artmasına bağlı olarak beynin ve omurilik sisteminin içinde bulunduğu, adını omurilik sıvısı denilen sıvının hacminin artması sonucu beyinde sıkışmadan dolayı oluşan durumdur.

Nörolojik veya nörolojik olmayan birçok hastalıkta ortaya çıkan ve hayatı tehdit eden bir durumdur. Fark edilmemesi ve tedavi edilmemesi halinde hayatı tehdit eden bir hastalıktır. Tedavi edilmemesi durumunda serebral iskemi ve herniasyona neden olarak ölüme yol açabilir.

Beyin basıncında artış, genişleyici bir ur veya kanser ya da apseye bağlı olarak ortaya çıkabilir. İyi huylu urlar, kan toplanmaları gibi rahatsızlıklar daha az ödeme neden olur ve dolayısıyla daha az basınç oluştururlar. Beyincik, beyin sapı gibi yerlerde oluşan urlar beyin omurilik sıvısına daha yakın olduğu için baskıyı artırır ve beyin basınçlarının artmasına neden olur.

Beyin (Kafa) Basıncı Belirtileri Nelerdir?

  • Bilinç bozukluğu, görme bozukluğu veya çift görme; beyin sıvısının artmasına bağlı olarak göz sıvısının zarar görmesi sonucu oluşan durumlar görme bozukluklarına neden olur.
  • Aniden ortaya çıkan baş ağrısı; bu hastalığın en sık görülen belirtisi olan baş ağrısı genellikle sabah saatlerinde görülür ve ağrının şiddeti giderek artabilir. Ağrının tüm kafaya yayılması da belirtileri arasında olası bir durumdur.
  • Kulak çınlaması; baştan ses duyma.
  • Kafa derisinde oluşan hassasiyet.
  • Kusma; belirtiler arasında daha geç ortaya çıkan bir durumdur. Genellikle çocuklarda görülmesi olası bir durumdur. Kusma aniden ve bulantı olmadan fışkırır şekilde olur.
  • Ruhsal bozukluklar, ilgisizlik, durgunluk ve üzüntü.

Beyin Basıncı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedavi tanıya uygun bir şekilde yapılmalıdır. Semptomatik, etyolojik veya destek tedavisi şeklinde uygulanır. Semptomatik tedavi genellikle hastanın şikayetlerini azaltmaya yönelik tedavilerdir. Örneğin, baş ağrısı olan hastaya ağrı kesici ilaç verilir. Etyolojik tedavide beyin basıncının artmasına neden olan durum giderilir. Şant ameliyatı, tümörün çıkarılması etyolojik tedaviye örnektir. Destek tedavi de ise beyin basıncının artmasını kontrol etmeye yönelik tedavi uygulanır. Genel ve özel destek tedavisi olarak ikiye ayrılır.

Ekstra Bilgiler

Beyin basıncı, intrakraniyal basınç olarak da bilinir ve normal seviye 7-15 mmHg arasında değişir. Beyin basıncının artışı, beynin kan ve oksijen alımını etkiler ve bu nedenle hızlı bir şekilde müdahale edilmesi gereken bir durumdur. Beyin basıncı artışının en yaygın nedenleri arasında kafa travması, beyin tümörleri, beyin kanamaları ve enfeksiyonlar yer alır.

Modern tıp teknolojileri, beyin basıncını sürekli olarak izlemeyi ve anında müdahale etmeyi mümkün kılar. Bu amaçla intrakraniyal basınç monitörleri kullanılır. Ayrıca, cerrahi müdahalelerin yanı sıra ilaç tedavileri de beyin basıncını kontrol altına almak için kullanılabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Beyin Çalıştıran Besinler Nelerdir?

Beyin Çalıştıran Besinler Nelerdir?

Beyin Yaşı Nedir ve Nasıl Hesaplanır?

Beyin Yaşı Nedir ve Nasıl Hesaplanır?

Beyin Ameliyatı Riskleri

Beyin Ameliyatı Riskleri

Beyin Nöronları Belirtileri ve Tedavisi

Beyin Nöronları Belirtileri ve Tedavisi

Beyin Mr Nedir ve Nasıl Yapılır?

Beyin Mr Nedir ve Nasıl Yapılır?

Güncel

Beyin Tümörü Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Beyin Tümörü Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Güncel

Beyin Anevrizması Belirtileri ve Tedavisi

Beyin Anevrizması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Serebral Atrofi

Serebral Atrofi