Çocuğun Beyin Gelişimi
22 Temmuz 2024

Çocuğun Beyin Gelişimi

Çocuğun Beyin Gelişimi:

Çocukların beyin gelişimi, yaşamlarının en kritik dönemlerinde büyük önem taşır. Beyin gelişimi, çocuğun zekâsı ve genel bilişsel kapasitesiyle doğrudan ilişkilidir. Bu süreç, çocuğun yaşamının farklı aşamalarında değişen öneme sahip farklı faktörler tarafından etkilenir. Çocuğun beyin gelişiminde üç ana dönem öne çıkar:


    • Doğum Öncesi Dönem: Bu dönemde kalıtsal faktörler, annenin ruh sağlığı ve beslenmesi büyük önem taşır.
    • Doğum Anı: Sağlıklı bir doğumun gerçekleşmesi, doğum esnasında yaşanan sorunlar (örneğin, oksijensiz kalma) gibi faktörler çocuğun beyin gelişimini etkileyebilir.
    • Doğum Sonrası Dönem: Bu dönemde annenin bebeğini emzirmesi, sevgi ve ilgi göstermesi, babanın ilgisi ve sevgisi çocuğun beyin gelişimi için kritik öneme sahiptir.


    Bebeğin Beyin Hücrelerinin Gelişimi Anne Karnında Başlar:

    Çocuğun beyin hücreleri, gebeliğin ilk üç haftasından itibaren gelişmeye başlar ve diğer tüm hücrelerden daha hızlı üremeye başlar. Beynin fiziksel oluşumu ve bağlantı yerlerinin gelişimi bu dönemde başlar ve karmaşık bir genetik yapı içinde ilerler. Her çocuk, düşünme, duyma, konuşma, görme, hareket etme gibi yaşamsal beyin işlevlerinden sorumlu yaklaşık 100 milyar sinir hücresi ile dünyaya gelir. Hayatın ilerleyen dönemlerinde bu doğuştan gelen 100 milyar sinir hücresinin yerine yenileri gelmez. Sinir hücreleri, sinaps adı verilen küçük boşluklarla birbirine bağlanır ve beynin çeşitli görevlerini yerine getiren kümeler oluşturur. Bu ek yerleri, beynin işlevlerini yerine getirmesi için gerekli olan elektriksel iletilerin yayıldığı yerlerdir. Hamileliğin başlangıcından yaklaşık dört hafta sonra beyin hücreleri dakikada 250.000 adet gibi bir hızla oluşmaya başlar ve oluşan bu milyarlarca beyin hücresi, diğer milyarlarca hücre ile bağlantı kurar. Aralarında milyarlarca bağlantı oluşur ve her bir bağlantı özenle organize edilir; rastgele veya tesadüfi hiçbir bağlantı olmaz. Anne karnındaki bebeğin minik kafası içinde dünya nüfusundan 166 kat fazla beyin hücresi bulunur. Doğumdan sonraki yedi-sekiz ay boyunca da sinir hücreleri arasında ortalama olarak 1000 trilyon sinaps oluşmuştur. Hamileliğin 30. haftasından sonra hafızasında bazı şeyleri kaydetmeye başlar ve doğumdan hemen sonra annesinin sesini tanıyabilir.

    Çocuğun Beyin Gelişimi ve Sevgi:

    Çocuğun beyin gelişimi için ilk şart sevgi ve ilgidir. Doğumdan sonra beyin, çocuğun toplam ağırlığının yaklaşık dörtte biri kadardır. Beyin hücreleri arasındaki bağlantı sayısı ne kadar fazla olursa, çocuğun bilişsel kapasitesi o kadar yüksek olur. Yaşamın ilk zamanlarında oluşan bu bağlantılar, çocuğa dışarıdan gelen uyaranlarla güçlendirilir ve kalıcı hale gelir. Bu uyaranları çocuğa veren kişiler genellikle anne, baba ve bakımında yardımcı olan diğer insanlardır. Çocuklar ilişkilerinde duygusaldır; bebeğe ve çocuğa sevgi ile yaklaştığınız zaman sevgiyi öğrenirler. Bebeğinize gülümseyin, konuşun, ona dokunun, sık sık kucağınıza alın ve şarkı söyleyin. İhmal edilen çocukların beyinleri tüm bölgelerdeki gelişimini tamamlayamaz. Çocuklarda beyin gelişiminin en hızlı ve zararlı etkilere açık olduğu dönem anne karnındaki dönemdir. Sağlıklı bir hamilelik geçirmek, sağlıklı bir çocuk dünyaya getirmenin ilk basamağıdır. Doğumların sağlıklı ortamlarda, özellikle hastanede gerçekleştirilmesi çok önemlidir. Genelde akraba evliliklerinde rastlanan kalıtsal ve metabolik hastalıklar, beyin ve sinir sisteminin gelişimini olumsuz yönde etkiler.

    En önemli ikinci dönem ise doğumdan sonraki 18 aylık zamandır. İlk altı ay anne sütü ile beslenmek, bebeğin beyin ve sinir sistemi gelişimi ve anne-bebek arasındaki ilişkinin sağlıklı olması bakımından önemlidir. Beyinde işletilen, kullanılan bağlantılar güçlenirken, kullanılmayanlar küçülür. Bu sebeple bebek ve küçük çocuklarla ilgilenen her insan, onların beyin gelişiminde kalıcı etki bırakır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Beyin Damar Genişlemesi

Beyin Damar Genişlemesi

Popüler İçerikler

Beyin Kanamasi Yogun Bakim

Beyin Kanamasi Yogun Bakim

Beyin İltihabı Tedavisi

Beyin İltihabı Tedavisi

Editörün Seçtiği

Beyin Yanılmaları

Beyin Yanılmaları

İlginizi Çekebilir

Diş Sıkma ve Beyin

Diş Sıkma ve Beyin

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Beyin Damarları Neden Genişler?

Beyin Damarları Neden Genişler?

Kapalı Beyin Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Kapalı Beyin Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Beyin Sapı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Beyin Sapı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Beyin Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi

Beyin Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi

Beyin Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Beyin Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

12 Haftada Beyin Geliştirme

12 Haftada Beyin Geliştirme

Güncel

Beyin Mr Nedir ve Nasıl Yapılır?

Beyin Mr Nedir ve Nasıl Yapılır?

Güncel

Beyin Ana Damar Tıkanıklığı

Beyin Ana Damar Tıkanıklığı