Beyin Egzersizleri Nedir ve Nasıl Yapılır?
24 Temmuz 2024

Beyin Egzersizleri Nedir ve Nasıl Yapılır?

Beyin Egzersizleri
Beyin egzersizleri, beynin farklı bölgelerini daha etkili bir şekilde kullanabilmek için yapılan aktiviteler bütünüdür. Beynin çalışma fonksiyonlarını geliştirmek ve fazla çalışma veya aşırı ezber yapıldığında dinlendirmek için beyin egzersizleri uygulanabilir. Bu egzersizler, olası hafıza kayıplarının da önüne geçebilir. Farklı şekillerde beyin egzersizleri bulunmaktadır, bunlardan kısaca bahsedecek olursak;

Sıralamanın Değiştirilmesi
Beyin egzersizleri arasında önemli bir yer tutmaktadır. Dişlerinizi fırçalarken farklı elin tercih edilmesi, beynin diğer tarafının gelişmesi için iyi bir egzersizdir. Diş macununu da kullanmadığınız eliniz ile açmanız ve kullanmadığınız eliniz ile fırçaya sürmeniz de beynin dokunma yetisi olan kısmında önemli ölçüde gelişme sağlar. Sabahları yaptığınız işlerin sıralamasını değiştirebilirsiniz; kahvaltı yaptıktan sonra giysilerinizi giyiyorsanız, tam tersini yapmanız etkili bir beyin jimnastiğidir. Her sabah dinlediğiniz radyo kanalından farklı bir kanal dinlemek de beyninizde önemli ölçüde beyin aktivitesini artırmaktadır.

Terslik
Etrafınızda bulunan ve sürekli aynı şekilde duran cisimleri ters çevirmek de güzel bir beyin egzersizidir. Saat, çerçeveler gibi objeleri ters çevirin; gözünüz o cisimlere odaklandığı anda beyin farklılığı algılayıp o bölgeye odaklanır ve beynin iyi çalışmasına neden olur. Cisimlere sağ tarafından bakmak da beynin sol tarafını çalıştırır ve beyninizi başka bir bölgeye odaklar; tersini yaptığınızda beynin sağ tarafı devreye girer ve cisimleri algılamak için sağ kısım aktif hale gelir.

Koku Duyunuza Farklı Kokular Eklemek
Beyin açısından iyi bir algılama oluşturur. Sürekli kahvaltınızda çay ve kahve kokusu ile hangi ara olduğunu karıştırır oldunuz. Alışmış olduğunuz kokuların yerine farklı kokular kullanmak, beyin nöronlarını daha aktif hale getirir.

Dokunma Duyusunu Kullanma
Gözünüz kapalıyken bir şeyleri anlamaya çalışmak da beyin aktifliği için etkili bir yöntemdir. Beyin nesneleri görerek algılamada gayet iyidir fakat nesneleri dokunarak algılamak da beyin kabuğuna daha faydalıdır. Bozuk paraların ne olduğunu gözleriniz kapalı algılamaya çalışmak iyi bir çalıştırıcıdır. Gördüğünüz cisimleri başka cisimlere benzetmek de faydalıdır; örneğin, sineklik raketini küreğe benzetmek gibi.

Kıyaslama Yapma
Sürekli bir şeyleri birbiri ile kıyaslamak da beyin için etkili bir çalışma oluşturur. Örneğin, market raflarında bulunan herhangi iki çikolatayı fiyat, marka, içerik bakımından karşılaştırabilirsiniz. Ayrıca sosyal bir yaşantıya sahip olmak da beynin sürekli aktifliği için önemlidir; aksi halde beyin durgun kalır. Düzenli olarak kitap okumak da hafızanızı aktif tutar. Dikkatli olmanızda da yarar vardır; belli bir müzik eşliğinde herhangi bir konuyu okumak gibi. Dilinizin akıcılığı da çok önemlidir; kelimeleri doğru kullanmanız beyninizin anlama yeteneği açısından önem teşkil eder. Hiç dinlemediğiniz bir müziği dinlemek de algılama gücünüzü geliştirici niteliktedir. Karanlıkta duş almak ve karanlık bir ortamda giyinmeye çalışmak da benzer faydalar sağlar. Odanıza girip eşyalarınıza yüzüstü bir bakın ve odadan çıkıp eşyalarınızın nerede olduğunu tekrar hatırlamaya çalışın. Farklı şehirleri ziyaret etmeye çalışın, beyninizin farklı olgulara bakışı değişecektir. Bu tür egzersizler, beyninizi daha verimli şekilde kullanmanıza yardımcı olacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Beyin Ameliyatı Riskleri

Beyin Ameliyatı Riskleri

Beyin Omurilik

Beyin Omurilik

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sağ Beyin Özellikleri

Sağ Beyin Özellikleri

Beyin Nasıl Pişirilir?

Beyin Nasıl Pişirilir?

Beyin Apsesi Belirtileri ve Tedavisi

Beyin Apsesi Belirtileri ve Tedavisi

Beyinde Pıhtı Atması Belirtileri ve Tedavisi

Beyinde Pıhtı Atması Belirtileri ve Tedavisi

Beyin Kanaması Belirtileri

Beyin Kanaması Belirtileri

Güncel

Beyin İltihabı Tedavisi

Beyin İltihabı Tedavisi

Güncel

Beyin Ağırlığı

Beyin Ağırlığı